Gomasio [ro]

Gomasio este un condiment tradițional japonez făcut din semințe de susan prăjite ușor, superficial, amestecate cu sare de mare NEIODATĂ. Numele provine de la “goma,” care înseamnă susan, și “shio,” care înseamnă sare. Este adesea folosit ca o alternativă mai sănătoasă la sarea de masă, adăugând o aromă bogată și nucifere diferitelor feluri de mâncare.

Susanul este, poate, cea mai eficientă sursă de calciu pentru organism.

Preparare:

  • Semințe de susan: Semințele de susan sunt prăjite ușor până devin aromate și aurii. Se păstrează câteva semințe de susan ca și martor. Semințele se agită și se învârt în tigaie cu o lingură / spatulă de lemn cu o gaură mare sau mai multe găuri mici, cu diametrul de minim 5mm, astfel ca semințele de susan și sarea să poată trece prin acestea.
  • Sare de mare NEIODATĂ: Sarea de mare este și ea prăjită ușor pentru a-i accentua aroma. În bucătăria practică, sarea e.ste prăjită mai întâi, și pusă la răcit și spre depozitare într-un vas curat, de preferat cu capac ermetic.
  • Amestecare: Semințele de susan prăjite și sarea sunt apoi măcinate, manual,  împreună, tradițional folosind un mojar și pistil, până când amestecul atinge consistența dorită. Nu se apasă pe pistil, ci doar se mișcă circular în mojar. Se va auzi 'pocnetul' cojilor ușor crocante de susan.
    Uleiul din miezul semințelor de susan va fi astfel eliberat și va înconjura cristalele de sare, protejând pe consumator.

Variații:

  • Proporții: Raportul dintre semințele de susan și sare poate varia în funcție de preferințele de gust, de obicei între 5:1 și 15:1.
  • Adăugiri: Uneori, alte ingrediente precum fulgii de alge marine sau ierburile uscate sunt adăugate pentru a îmbogăți aroma.

Utilizări:

  • Presărare: Gomasio este adesea presărat peste orez, salate, legume și supe.
  • Condimentare: Poate fi folosit pentru a condimenta pește, carne, tofu sau... ORICE!
  • Garnitură: Servește ca și garnitură pentru diverse feluri de mâncare, adăugând textură și o aromă savuroasă.

Beneficii pentru sănătate:

  • Mai puțin sodiu: Gomasio oferă o alternativă cu un conținut mai scăzut de sodiu față de sarea obișnuită, ceea ce îl face benefic pentru cei care își monitorizează aportul de sodiu.
  • Bogată în nutrienți: Semințele de susan sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine, calciu, magneziu, fier și fibre.

Depozitare:

  • Recipient: Depozitați gomasio într-un recipient etanș pentru a-l păstra proaspăt.
  • Termen de utilizare: Poate dura câteva săptămâni până la luni dacă este păstrat într-un loc răcoros și uscat, dar este cel mai bine consumat relativ proaspăt pentru a-și menține aroma și beneficiile nutriționale.
    Recomandarea este de a fi consumat în prima săptămână după preparare.

Gomasio este un condiment / aliment versatil și nutritiv care îmbunătățește aroma multor feluri de mâncare, oferind în același timp numeroase beneficii pentru sănătate.


Vasul tradițional folosit pentru a prepara gomasio se numește “suribachi”. Acesta este un mojar japonez special, iar pistilul folosit pentru a măcina semințele de susan și sarea se numește “surikogi”.

Descrierea vasului “suribachi”:

  • Material: De obicei, suribachi este fabricat din ceramică și are un interior texturat cu caneluri fine, ceea ce ajută la măcinarea eficientă a semințelor și a sării și amestcarea acestora.
  • Dimensiuni: Poate avea diferite dimensiuni, potrivite pentru nevoile casnice sau pentru utilizarea profesională în bucătării.
  • Design: Exteriorul este neted și glazurat, în timp ce interiorul are caneluri neglazurate pentru a facilita procesul de măcinare.

Descrierea pistilului “surikogi”:

  • Material: Surikogi este de obicei fabricat din lemn tare pentru a preveni deteriorarea canelurilor ceramice ale suribachi-ului.
  • Forma: Este un baston lung și cilindric, ușor de manevrat pentru măcinarea ingredientelor.

Aceste instrumente tradiționale sunt esențiale în bucătăriile japoneze și sunt utilizate nu doar pentru gomasio, ci și pentru prepararea altor condimente și amestecuri.

*** Dacă suribachi și surikogi lipsesc din dotare, se poate folosi orice mojar cu pistil, de preferat din lemn.

HERE COMES THE RAIN AGAIN!!!